Jedną z najbardziej nieprzyjemnych chorób, które występują najczęściej w okresie wzmożonej zachorowalności jest grupa żołądkowa. Jest to infekcja wirusowa układu pokarmowego, która dotyka nie tylko dzieci, ale również dorosłych i znacząco wpływa na samopoczucie.
Grypa żołądkowa, dokładnie określana mianem nieżytu żołądkowo-jelitowego, jest wirusowym zakażeniem układu pokarmowego. Zazwyczaj towarzyszą jej takie objawy jak wymioty, biegunka, gorączka, ból brzucha i ogólne osłabienie organizmu. Mimo tego, że takie dolegliwości zwykle nie wymagają interwencji medycznej, to warto mieć na uwadze, aby zachować ostrożność, kiedy na grypę żołądkową zachorują małe dzieci i kobiety w ciąży – u tych grup może dojść do niebezpiecznego odwodnienia organizmu, które może zagrażać nawet ich życiu.
Grypa żołądkowa, którą potocznie nazywamy jelitówką, jest wirusowym zakażeniem układu pokarmowego, które wywołują rotawirusy – zwłaszcza u dzieci do 5 roku życia, norowirusy – u osób dorosłych, lub adenowirusy, które atakują błonę śluzową żołądka i stopniową ją wyniszczają. Nieżyt żołądkowo-jelitowy mogą wywołać również bakterie, w tym np. Campylobacter, Salmonella lub ich toksyny.
Czas trwania grypy żołądkowej to zwykle od 10 do 14 dni, choć poprawa często odczuwalna jest już po 5-7 dniach od momentu wystąpienia pierwszych symptomów. Choroba u osób dorosłych zwykle przebiega bez większych komplikacji, a wymioty utrzymują się do 1-2 dni – po tym czasie ustępują.
Grypa żołądkowa może mieć zaostrzony przebieg u następujących grup: u niemowląt, małych dzieci, seniorów i osób z obniżoną odpornością. Może to skutkować występowaniem powikłań groźnych dla zdrowia i życia, takich jak odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe.
Grypą najczęściej zarażamy się poprzez drogę kropelkową od chorego lub przez spożycie skażonej wody czy zjedzenie nieodpowiednio sporządzonego posiłku. Z tego względu istotnym elementem mogącym uchronić przed zachorowaniem jest profilaktyka, czyli np. częste mycie rąk oraz produktów spożywczych, co może pomóc uniknąć zakażenia przenoszonego na powierzchni. Grypa żołądkowa jest chorobą o charakterze sezonowym, czyli występuje masowo w danym okresie – atakuje dużą część społeczeństwa i szybko się rozprzestrzenia, przez co ciężko jej uniknąć.
Jelitówka charakteryzuje się nagłym przebiegiem. Pierwsze objawy tej choroby mogą wystąpić już po 12 godzinach od chwili zakażenia chorobotwórczym patogenem. Do najczęstszych objawów grypy żołądkowej zaliczamy:
-
Biegunkę (krwawą lub śluzowatą),
-
Nudności i wymioty,
-
Silne bóle w jamie brzusznej,
-
Apatię,
-
Brak apetytu,
-
Bół głowy,
-
Dreszcze,
-
Gorączkę (sięgającą nawet ponad 39°C),
-
W skrajnych przypadkach: odwodnienie organizmu.
Warte podkreślenia jest to, że podczas trwania grypy jelitowej organizm nie przejawia reakcji na przeciwbólowe i przeciwzapalne leki z grupy NLPZ. Chory przez pierwsze dni grypy zmaga się z biegunką i może wypróżniać się nawet do 20 razy w przeciągu doby. Wysokiej gorączce może towarzyszyć utrata przytomności, dlatego istotne jest nawadnianie organizmu oraz regularny pomiar temperatury.
Objawy grypy żołądkowej mijają dość szybko, jednak nie oznacza to, że chory nie zaraża już drobnoustrojami chorobotwórczymi. Jak długo więc chory może zarażać jelitówką? Otóż badania dowodzą, że za transmisję zakażenia między organizmami może odpowiadać także osoba, która już wyzdrowiała – tj. przeszła chorobę i nie występują u niej żadne jej objawy. Zarażenie jest możliwe nawet do dwóch tygodni od momentu ustąpienia dolegliwości, które przypisywano układowi pokarmowemu.
Najczęściej stosowanym leczeniem grypy jelitowej jest leczenie objawowe – oznacza to, że nie ma jednego konkretnego leku na tę chorobę, który miałby wyleczyć nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego. Leczenie grypy żołądkowej polega na łagodzeniu objawów i regularnym nawadnianiu organizmu. Warto wybrać napoje schłodzone, a najlepszą opcją dla osób zmagających się z jelitówką jest picie średniozmineralizowanej wody niegazowanej, elektrolitów dostępnych w aptece bez recepty i naparów ziołowych, takich jak np. mięta, dziurawiec lub szałwia. Małym dzieciom nie powinno podawać się soków owocowych i innych napojów bogatych w cukry proste, gdyż mogą one przyczynić się do nasilenia wymiotów i biegunki.
Grypa żołądkowa, inaczej znana pod nazwą „jelitówka”, jest infekcją przewodu pokarmowego, wywołaną przez wirusy takie jak rotawirusy, norowirusy czy adenowirusy. Ta choroba może dotknąć każdego człowieka, bez względu na wiek, płeć czy zdrowotną kondycję. Jej podstawowymi objawami są: nudności, wymioty, bóle brzucha oraz biegunka. Te symptomy mogą poważnie osłabić organizm chorego, co wielokrotnie skłania pacjentów do korzystania ze zwolnienia na chorobę jaką jest grypa żołądkowa.
W jakich przypadkach możemy liczyć na dłuższe zwolnienie? Poniżej odpowiadamy na te pytania, biorąc pod uwagę różne aspekty związane z przebiegiem grypy żołądkowej i przepisami, które dotyczą zwolnienia lekarskiego.
Zwykle lekarze wystawiają L4 na zatrucie pokarmowe na okres 2-5 dni. Ten czas jednak jest uzależniony od nasilenia objawów oraz od kondycji pacjenta. Grypa żołądkowa potrafi bardzo osłabić organizm, a pacjent wymaga różnej długości regeneracji. Jeśli mowa o bardziej nasilonych objawach, takich jak odwodnienie czy wysoka gorączka, zwolnienie lekarskie może być wydłużone nawet do 7 dni.
Kluczowym czynnikiem decydującym o długości L4, jest zdolność organizmu do walki z odwodnieniem i osłabieniem, a to często jest problematyczne u osób starszych oraz u dzieci.
Lekarz rodzinny może wystawić zwolnienie lekarskie na grypę żołądkową. W tym przypadku dostępne są także inne formy konsultacji, takie jak np. konsultacje telefoniczne. Takie teleporady umożliwiają uzyskanie medycznej porady, L4 i recepty na potrzebne leki bez konieczności wyjścia z domu, co w wielu przypadkach jest utrudnione ze względu na złe samopoczucie osoby chorej. Pacjent ma możliwość wizyty online, podczas której lekarz na podstawie wywiadu medycznego i opisanych przez pacjenta objawów wystawi L4.
L4 na grypę żołądkową jest dostępne dla każdej osoby, której stan zdrowia nie pozwala wykonywać obowiązków zawodowych. Grypa żołądkowa bardzo często skutkuje wyczerpaniem organizmu, a to sprawia, że w momencie trwania choroby odpoczynek i odpowiednia regeneracja są niezbędne, aby wyzdrowieć. W momencie zachorowania na grypę żołądkową kluczowe okazuje się szybkie uzupełnianie płynów i elektrolitów, gdyż to ich niedobór, czyli odwodnienie organizmu, jest najczęstszym powikłaniem tej choroby, prowadzącym do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Zwolnienie lekarskie może zapewnić pacjentowi czas na powrót do pełnego zdrowia oraz uniknięcie komplikacji.